Hva er 2 faktor autentisering? Hvordan virker det?

Du har kanskje allerede hørt om begrepet tofaktorautentisering, og lurt på hva er tofaktorautentisering egentlig? Det sniker seg inn på arbeidsplasser, inn på bankkontoen din og Facebook kontoen din. Men hva dekker egentlig begrepet 2FA? Og hvorfor skal du vite om det? I denne artikkelen vil vi forklare deg hva 2-FA er og hvorfor du bør bruke det.

Sjekk ut 1Password her
Våres anbefaling Dashlane tilbyr 20% avslag!

Ønsker du deg en passordbehandler som er sikker og lett å bruke? Da anbefaler vi 1Password som vi har kåret som den beste passordbehandleren

Artikkelen oppdatert på: 14. juli 2024

Hva er tofaktorautentisering?

To-faktor autentisering (2FA), noen ganger referert til som totrinnsverifisering eller dual-faktor autentisering, er en sikkerhet som går ut på at brukere oppgir to forskjellige autentiseringsfaktorer for å verifisere seg at de er faktisk den personen som logger på.

2FA er implementert for å ha ett ekstra lag med beskyttelse både for en brukers legitimasjon og ressursene brukeren har tilgang til. Tofaktorautentisering gir et høyere sikkerhetsnivå enn autentiseringsmetoder som er avhengige av enkeltfaktorautentisering (SFA), der brukeren bare oppgir én faktor, vanligvis et brukernavn eller passord.

Hva er tofaktorautentiseringmetoder?

Tofaktorautentiseringmetoder er avhengige av at en bruker oppgir et passord som den første faktoren og en andre, forskjellig faktor – vanligvis enten et sikkerhetstoken eller en biometrisk faktor, for eksempel et fingeravtrykk eller ansiktsskanning.

2 faktor autentisering

Ved å ha tofaktorautentisering gir det et ekstra lag med sikkerhet til autentiseringsprosessen. Dette betyr at det blir vanskeligere for angripere å få tilgang til en persons enheter eller nettkontoer, fordi selv om offerets passord er hacket, er ikke et passord alene nok til å bestå autentiseringen.

Tofaktorautentisering har vært brukt i mange år for å kontrollere tilgang til sensitive systemer og data. Tjenesteleverandører på nettet bruker i økende grad 2 faktor autentisering for å beskytte brukernes legitimasjon. Ofte imot å bli brukt av hackere som stjeler en passorddatabase eller brukte phishing metoder for å skaffe brukeren sitt passord.

Hvorfor er 2 faktor autentisering viktig?

Nå har du fått svaret på hva er tofaktorautentisering, men hvorfor er det egentlig så viktig?

2 faktor autentisering er rett og slett viktig for å beskytte deg og dine kontoer på nett imot hackere, eller andre som prøver å komme seg inn på kontoene dine.

I dagens samfunn etter passord er sterk nettsikkerhet avhengig av en dynamisk tilnærming bygget fra en rekke verktøy og retningslinjer. Det er viktig å aldri stole på en enkelt metode for omfattende beskyttelse. Det betyr to ting:

  1. Hvis du for øyeblikket er avhengig av passord alene, er det på tide å utvikle seg, og å bruke 2 faktor autentisering er et solid første skritt.
  2. 2FA er et viktig sikkerhetsverktøy, men det blir enda mer effektivt når det brukes som en del av en koordinert strategi for sikkerhetsapplikasjoner og retningslinjer.

Gå til 1Password

Hva er totrinnsbekreftelsefaktorene?

Det er generelt tre anerkjente typer autentiseringsfaktorer:

  • Type 1: Noe du vet. Dette inkluderer passord, PIN-koder, kombinasjoner, nøkkelord eller hemmelige håndtrykk. Alt du kan huske og deretter skrive, si, gjøre, eller på annen måte huske etter behov faller inn i denne kategorien.
  • Type 2: Noe du har. inkluderer alle elementer som er fysiske objekter, for eksempel nøkler, smarttelefoner, smartkort, USB-stasjoner og tokenenheter. (Entoken-enheten genererer en tidsbasert PIN-kode eller kan beregne et svar fra et utfordringsnummer utstedt av serveren.)
  • Type 3: Noe du er. inkluderer alle deler av menneskekroppen som kan tilbys for verifisering, for eksempel fingeravtrykk, håndflateskanning, ansiktsgjenkjenning, netthinneskanning, irisskanning og stemmeverifisering.

Hvordan fungerer 2 faktor autentisering?

Tofaktor autentisering (2FA) fungerer ved å legge til et ekstra lag med sikkerhet til nettkontoene dine. Her kreves det en ekstra påloggingsinformasjon. Utover brukernavnet og passordet, For å få kontotilgang, og å få den andre legitimasjonen krever tilgang til noe som tilhører deg.

Elementer av 2 faktor autentisering

2 faktor autentisering er veldig likt MFA. Teknisk sett er den i bruk hver gang det kreves to autentiseringsfaktorer for å få tilgang til et system eller en tjeneste. Å bruke to faktorer fra samme kategori utgjør imidlertid ikke 2FA. For eksempel, å kreve et passord og en delt hemmelighet anses fortsatt som SFA da de begge tilhører typen kunnskapsautentiseringsfaktor.

Gå til 1Password

Typer 2 faktor autentiseringprodukter

Det finnes mange orskjellige produkter som tilbyr totrinnsbekreftelse. Noen av de er passordbehandlere. Hos de fleste passordbehandlere inkluderer det ofte med 2 faktors autentisering, slik at du får ekstra beskyttelse.

Hvis du ønsker å lese mer om dette, eller er interessert i å vite hvilken som er den beste passordbehandleren kan du trykke her.

Tofaktorautentisering

Hvordan fungerer maskinvaretoken

Maskinvaretokens for 2 faktor autentisering er tilgjengelig som støtter forskjellige tilnærminger til autentisering. Et populært maskinvaretoken er YubiKey. Dette er en liten Universal Serial Bus (USB)-enhet som støtter OTP-er, offentlig nøkkelkryptering og autentisering, og Universal 2nd Factor-protokollen utviklet av FIDO Alliance.

YubiKey-tokens selges av Yubico Inc., basert i Palo Alto, California. Når brukere med en YubiKey logger inn på en nettbasert tjeneste som støtter OTP-er – som Gmail, GitHub eller WordPress – setter de YubiKey inn i USB-porten på enheten, skriv inn passordet, klikk i YubiKey-feltet og trykk på YubiKey knapp. YubiKey genererer en OTP og legger den inn i feltet.

OTP er et engangspassord på 44 tegn; de første 12 tegnene er en unik ID som representerer sikkerhetsnøkkelen som er registrert med kontoen. De resterende 32 tegnene inneholder informasjon som er kryptert med en nøkkel som kun er kjent for enheten og Yubicos servere, etablert under den første kontoregistreringen. OTP sendes fra den elektroniske tjenesten til Yubico for autentiseringskontroll.

Når OTP-en er validert, sender Yubico-autentiseringsserveren tilbake en melding som bekrefter at dette er riktig token for denne brukeren. 2FA er fullført. Brukeren har gitt to faktorer for autentisering: Passordet er kunnskapsfaktoren, og YubiKey er besittelsesfaktoren.

Tofaktorautentisering for mobil enheter

Smarttelefoner tilbyr flere 2FA-funksjoner, som gjør det mulig for selskaper å bruke det som fungerer best for dem. Noen enheter kan til og med gjenkjenne fingeravtrykk, ved bruk av det innebygde kameraet til ansiktsgjenkjenning eller irisskanning og bruke mikrofonen til stemmegjenkjenning. Smarttelefoner utstyrt med GPS kan verifisere plassering som en tilleggsfaktor.

Voice eller Short Message Service (SMS) kan også brukes som en kanal for autentisering utenfor båndet. Et pålitelig telefonnummer kan brukes til å motta bekreftelseskoder via tekstmelding eller automatisk telefonsamtale. En bruker må bekrefte minst ett pålitelig telefonnummer for å registrere seg i mobil 2FA.

Gå til 1Password

Tofaktorautentisering for push-varsler

En push-varsling er passordløs autentisering som bekrefter en bruker ved å sende et varsel direkte til en sikker app på brukerens enhet, og varsler brukeren om at et autentiseringsforsøk pågår. Brukeren kan se detaljer om autentiseringsforsøket og enten godkjenne eller nekte tilgang – vanligvis med ett enkelt trykk. Hvis brukeren godkjenner autentiseringsforespørselen, mottar serveren denne forespørselen og logger brukeren på nettappen.

Totrinnsbekreftelse

Er tofaktorautentisering sikkert?

Selv om SMS-basert 2 faktor autentisering er billig, lett å sette seg inn i og anses som brukervennlig. Er det dessverre sårbart for en rekke angrep. National Institute of Standards and Technology (NIST) har frarådet bruken av SMS i 2FA-tjenester i sin spesialpublikasjon 800-63-3: Digital Identity Guidelines.

NIST konkluderte med at OTP-er sendt via SMS, er veldig sårbart på grunn av mobilnummerportabilitetsangrep. Dette gjelder angrep mot mobiltelefonnettverket og skadevare som kan brukes til å avskjære eller omdirigere tekstmeldinger.

Konklusjon – hva er tofaktorautentisering

2FA er et viktig sikkerhetstiltak, men for å beskytte alle kontoene dine trenger du et førsteklasses dataovervåkingsverktøy. Bør du skaffe deg en god passordbehandler og antivirus. Her er det viktig å velge en som skanner hele tiden nettet for lekkede data, og varsler deg umiddelbart i tilfelle en av kontoene dine blir kompromittert. Vi håper at denne artikkeln ga deg svaret på hva er tofaktorautentisering, og hva det faktisk brukes til.

andreas

Andreas, en programvareingeniør og selverklært internettentusiast, føler seg helt hjemme på dette nettstedet. Å dykke ned i tekniske detaljer gir ham stor glede - jo mer komplekst, desto bedre. Med en tidligere bakgrunn som hacker, har Andreas ikke bare en grundig forståelse av biter og bytes, men han har også en kreativ tilnærming. For eventuelle spørsmål eller samarbeidsmuligheter kan du kontakte Andreas via e-post på andreas@personvernpanettet.no.

Jeg vil gjerne høre fra deg.

Legg igjen et svar

PersonvernPåNettet.no