Min IP-adresse

Dersom du allerede bruker en VPN når du er på nett, har du ingenting å frykte og kan bruke nettet fritt som du selv ønsker. Dersom du derimot ikke benytter deg av en VPN bør du være oppmerksom på at du er synlig og tilgjengelig for andre rundt deg. En nettside eller en applikasjon som bruker data vil lagre både nettleserhistorikken og IP-adressen din på sitt nettverk. For å illustrere dette, se her:

IP:
City:
Country:
ISP:

 

Det er mulig for meg å se hvilken nettleser du bruker, hvilket språk denne er stilt inn på, og hvilket operativsystem du bruker. Jeg har også tilgang til både IP-adressen din og din geografiske plassering akkurat nå. Det er fullt forståelig om du synes dette er skummelt.

Hva er en IP-adresse?

Alle enheter må ha en unik IP-adresse for å få tilgang til internett. IP-adressen din kan være enten statisk eller dynamisk. At IP-adressen er statisk innebærer at du har den samme IP-adressen du har blitt tildelt av din internettoperatør, også kalt ISP (Internet Service Provider). Dersom du har en statisk IP-adresse, blir denne ikke endret. Har du derimot en dynamisk IP-adresse vil IP-adressen endre seg enten når ISP-en er innstilt på det eller ved gjenstart av internettruteren.

Når en person, et selskap eller myndigheter har tilgang til din faktiske IP-adresse, er det også mulig for vedkommende å se din nøyaktige plassering. Dette kan man finne ut fordi IP-adressen din viser hvilket geografisk punkt du har koblet deg til fra. Det spiller ingen rolle om du er pålogget gjennom trådnett, trådløst nett (wifi) eller mobildata.

Dersom du ønsker å reservere deg mot at din faktiske IP-adresse blir eksponert, må du enten gjemme eller endre den. Den beste måten å gjøre det på, er ved hjelp av en VPN. En god VPN for dette formålet er ExpressVPN. Denne er først og fremst ment for de som ønsker å gjemme IP-adressen sin eller endre den kontinuerlig. På denne måten holder man nemlig IP-adressen sin, og dermed identiteten sin, skjult.

SKAFF DEG ExpressVPN
ExpressVPN: Den beste VPN

Denne tjenesten yter fantastisk strømmehastighet, har et stort antall tilgjengelige servere og er veldig brukervennlig.

Er IP-adressen min synlig når jeg bruker «private browsing»?

Svaret på dette er dessverre ja. Hverken «private browsing»-funksjonen til Firefox eller incognitofunksjonen til Chrome er i stand til å gjemme IP-adressen din. Disse spesialfanene eller -vinduene kan kun beskytte den lokale navigasjonsdataen på enheten din. Dataen er likevel overført i fritt lende på nettet og kan snappes opp. IP-adressen din er med andre ord synlig for alle nettsidene du besøker. Den eneste måten å fullt ut beskytte deg mot dette er ved å bruke en VPN.

Hvordan kan jeg gjemme IP-adressen min?

Den eneste måten du kan gjemme den faktiske IP-adressen din på, er ved å bruke en annen IP-adresse. Det finnes to måter å få til dette:

  1. Bruk en proxy. Du kan putte proxyadressen (enten den er offentlig eller privat) direkte inn i nettleseren.
  2. Knytt deg til en VPN-tjeneste for å få en ny IP-adresse. Jeg vil anbefale deg denne løsningen ettersom en VPN også krypterer dataen din så du er fullstendig anonym på nettet. Alle enhetene dine (telefoner, nettbrett, datamaskiner) kan knyttes til internett med en ny IP-adresse som er sikker og som krypterer alle dine data.

Beskytt IP-adressen din med en VPN

På nettsiden min finner du flere artikler om hvordan du kan beskytte personlige data på internett, ved hjelp av en VPN-tjeneste.

Jeg har identifisert og testet de beste VPN-ene som er tilgjengelige på markedet. Disse garanterer 100% sikkerhet, noe som bare er mulig ved hjelp av en god VPN.

PersonvernPåNettet.no