Hva er forskjellen VPN VS Tor i 2024?

Hvis internettfrihet og personvern er viktig for deg, så har du sannsynligvis hørt om Tor og VPN. Disse to er nokså like, men de er også forskjellige. Tor nettleseren og VPNer er et online verktøy som skal øke  personvern og sikkerheten din på nett. De lar deg begge skli forbi sensur, restriksjoner og forbli usett på nettet. Men hva er forskjellen? Og Hvilken bør du velge? Dette vil du få svaret på i denne artikkelen om Tor browser Vs VPN.

Prøv ExpressVPN
Hva er den beste VPN-en å bruke med Tor?

Test ut ExpressVPN og se om du liker VPN Vs Tor. ExpressVPN er den mest pålitelige VPN-en på markedet. Prøv det nå med gratis prøveversjon.

Artikkelen oppdatert på: 9. juni 2024

Sammenligningstabell

Tor VPN
Pris Helt gratis. Finnes både gratis og betalte VPN leverandører. De betalte er ofte sikrere og tryggere.
Funksjoner Veldig få funksjoner. De fleste VPN Vs Tor leverandører tilbyr en rekke funksjoner som, automatisk kill switch, Forebygging av DNS lekkasje, WiFi beskyttelse og mye mer.
Hastighet Ofte veldig treg. Høy hastighet.

Tor browser Vs VPN

Nå skal vi ta en titt på hva Tor browser Vs VPN er, og hva som er ulikt med de.

Hva er Tor nettleseren?

Tor (forkortelse for «The Onion Router») er en helt gratis nettleser med åpen kildekode som hjelper deg å surfe anonymt på internett. Den sletter nettleserloggen din automatisk for hver økt, og den holder all trafikken din kryptert. Den lar deg også få tilgang til darkweb, som er det skjulte nettstedene på internett. På grunn av dens evne til å la deg få tilgang til alt helt fritt, blokkerer noen land Tor Vs VPN helt.

Tor tar sikte på å forbedre personvernet ditt på nettet og opp til et punkt sikkerheten din når det kommer til Tor browser Vs VPN. Nettleseren bruker det enorme, verdensomspennende servernettverket til Tor nettverket for å skjule IPen din og sikre tilkoblingen din. Når du bruker Tor nettleseren, går dataene dine gjennom forskjellige Tor-servere (eller «noder»). Trafikken er sterkt kryptert, og deretter sakte dekodet ett lag om gangen ved de forskjellige nodene hos Tor Vs VPN.

Dette betyr at den som prøver å identifisere deg basert på nettrafikken din, vil bare snuble på den siste serveren datatrafikken din passerte gjennom («Tor exit node»). Med andre ord. Denne nettleseren gjør det umulig, eller i det minste svært vanskelig å identifisere VPN Vs Tor og Tor brukere. For å surfe anonymt på nettet er det bedre å bruke Tor-nettleseren enn å bruke en vanlig nettleser.

tor browser vs vpn

Hva er en VPN tjeneste?

En VPN skjuler IP adressen din ved å la nettverket omdirigere den gjennom en spesialkonfigurert ekstern server som drives av en VPN vert. Dette betyr at hvis du surfer på nettet med en VPN, blir VPN serveren kilden til dataene dine. Dette betyr at din internett leverandør (ISP) og andre tredjeparter ikke kan se hvilke nettsteder du besøker eller hvilke data du sender og mottar på nettet. En VPN fungerer som et filter hos VPN Vs Tor.  Selv om noen skulle få tak i dataene dine, ville det være ubrukelig. Her kan du lese mer om Tor Vs VPN

Hva er forskjellen mellom Tor og en VPN?

Den største forskjellen er at en VPN er en sentralisert tjeneste. Det betyr at en sentral myndighet kontrollerer og forvalter forbindelser. I dette tilfellet er det VPN leverandøren, som vanligvis er et privat selskap. Et VPN selskap kan eie og drive tusenvis av servere over hele verden som brukerne kan koble til. Mens VPNer tilbyr anstendig personvern og raske tilkoblinger, krever de at brukerne til en viss grad stoler på VPN Vs Tor og VPN leverandøren.

Tor er desentralisert. Ingen eier eller forvalter den. Proxy serverne, kalt «noder» eller «reléer», som drives av tusenvis av frivillige over hele verden. Når du kobler til Tor, rutes tilkoblingen din gjennom en tilfeldig sekvens av disse serverne hver gang du besøker et annet nettsted.

vpn vs tor

Gå til ExpressVPN
Eksklusivt tilbud til slutten av juni 2024

Fordeler og ulemper med Tor

Det finnes både fordeler og ulemper når det kommer til VPN vs Tor. Noen av fordelen til Tor er, det er helt gratis, Tor er den eneste måten å få tilgang til Onion nettsider og det er sikrere enn vanlige nettlesere. Noen av ulempene med Tor Vs VPN er, treg tilkobling, utgangsnoder krypter ikke trafikk og noen skript er blokkert, og deaktiverer enkelte nettfunksjoner

Fordeler og ulemper med VPN

Det samme gjelder for Tor browser Vs VPN. Det finnes både fordeler og ulemper. Her er noen av de. Det sikrer dataene dine, beskytter personvernet ditt på nettet, endre IP adressen din. Her er noen av ulempene. Noen VPNer er usikre, abonnementskostnader og Tor Vs VPN beskytter deg ikke mot frivillig datainnsamling.

Gå til ExpressVPN
Eksklusivt tilbud til slutten av juni 2024

Når bør du bruke Tor?

Tor er bedre enn en VPN for følgende:

Anonym tilgang til nettet – Det er nesten umulig å spore en Tor-forbindelse tilbake til den opprinnelige brukeren. Du kan trygt besøke et nettsted uten å etterlate noen identifiserende bevis, både på enheten din og på nettstedets server.
Tilgang til det mørke nettet – Tor kan brukes til å få tilgang til det mørke nettet (a.k.a. darkweb). Det meste av det mørke nettet består av nettsteder som kun er tilgjengelige via en Tor-tilkobling og ikke finnes på Google. Det er ofte assosiert med kriminell aktivitet, for eksempel svarte markeder, men det brukes også av et vell av juridiske årsaker.
Usporbar kommunikasjon.

tor vs vpn

Når bør du bruke en VPN?

Hvis du bruker offentlig WiFI mye, bekymre deg for at Internett leverandøren din og andre tredjeparter snoker på nettaktiviteten din, eller bare vil ha tilgang til strømmeinnhold fra et annet sted i verden, kan en VPN hjelpe. På den annen side, hvis reduserte nettlesingshastigheter frustrerer deg, er dette kanskje ikke verktøyet for deg. Men det er verdt å undersøke hva hastighetspåvirkningene faktisk er. For eksempel, å velge en VPN leverandør som ExpressVPN som tilbyr et bredt utvalg av serverplasseringer kan sikre at du ikke trenger å gå på kompromiss mellom sikkerhet og hastighet.

Gå til ExpressVPN
Eksklusivt tilbud til slutten av juni 2024

Tor over VPN Vs VPN over Tor

Begge disse to sikkerhetsverktøyene vil øke din sikkerhet på nett. Men en kombinasjon av Tor browser Vs VPN, vil få en optimal effekt.

VPN over Tor

Husk at hvis du ønsker å være anonym, er Tor Vs VPN langt fra den eneste løsningen. Tor er ikke den eneste metoden for å koble sammen flere sikre tilkoblinger. Det er også mulig å bruke flere VPNer. På den måten rutes trafikken din gjennom flere servere, og trafikken din krypteres to ganger.

Tor over VPN

Hvis du føler at du trenger et ekstra lag med beskyttelse mot overvåking og sensur, hvis du vil at ingen skal vite at du bruker Onion nettverket og om en enkelt lekkasje kan føre til ekstrem skade eller sette folk i virkelig fare. Hvis dette gjelder deg, er Tor perfekt.

Beste VPNer for Tor

ExpressVPN krysser av for alle boksene når det kommer til dine Tor og VPN behov. De tilbyr tonnevis av servere spredt over hele verden, raske tilkoblingshastigheter for å sikre de raskeste nedlastingene, effektive drepebrytere på tvers av en rekke enheter, og det er så enkelt å bruke. I tillegg kan du prøve det uten risiko. Så kan du finne ut om liker Tor Vs VPN.

Konklusjon

Nå har vi snakket om Tor browser vs VPN, og kan konkludere med at hva som passer deg kommer ann på hva du skal bruke det til. Men en kombinasjon av begge to, slår aldri feil. Ved bruk av begge to, vil du få optimal sikkerhet for VPN Vs Tor browser.

andreas

Andreas, en programvareingeniør og selverklært internettentusiast, føler seg helt hjemme på dette nettstedet. Å dykke ned i tekniske detaljer gir ham stor glede - jo mer komplekst, desto bedre. Med en tidligere bakgrunn som hacker, har Andreas ikke bare en grundig forståelse av biter og bytes, men han har også en kreativ tilnærming. For eventuelle spørsmål eller samarbeidsmuligheter kan du kontakte Andreas via e-post på andreas@personvernpanettet.no.

Jeg vil gjerne høre fra deg.

Legg igjen et svar

PersonvernPåNettet.no