Hva er en VPN? Hva gjør en VPN? Forstå VPN-tilganger

Hva er egentlig en VPN-tilgang? Sannheten er at mange ikke vet. Målet med denne nettsiden er å hjelpe deg med å få større forståelse for hva en VPN-tilgang er og hvilke muligheter den gir deg. Det første spørsmålet er hva en VPN er. Etter å ha lest denne artikkelen vil du få en bedre forståelse for hva en VPN (virituelt privat nettverk) er. Selv om du kanskje ikke vil vite nøyaktig hvordan det fungerer, vil du ha en større forståelse for hva en VPN-tilgang er i grove trekk.

3 måneder gratis
De beste VPN-tilgangene

Beskytte personvernet ditt, øke sikkerheten din og få tilgang til begrenset innhold med ExpressVPN.

Hva betyr VPN? Hva er VPN-tilgang?

Det kan virke vanskelig å forstå hva en VPN-tilgang er, men sannheten er at det er ganske enkelt. La oss begynne med definisjonen av VPN: Wikipedia definerer en VPN som ”et virtuelt privat nettverk (VPN) utvider et privat nettverk utover det offentlige nettverket, som for eksempel internett. Det tillater brukerne å sende og motta data via delte eller offentlige nettverk som om deres dataenheter var direkte tilknyttet det private nettverket.”

En lettere måte å forstå det på er å tenke på det som et nettverk som er virtuelt på den måten at det lager en virtuell bro mellom en bruker (for eksempel deg) og en server (som kan være hvor som helst i verden). Nettverket som etableres er privat fordi du for å ha tilgang må ha en konto med personlige påloggingsdetaljer som brukernavn og passord.

Så hva er VPN-tjeneste? Det er enkelt og greit at du knytter deg til serveren og denne serveren knytter seg til internett for deg. Enkelt og greit.

Hva er VPN-tjenester: Protokollene

Det finnes flere tilgjengelige protokoller i dag. De vanligste er:

  • PPTP: En av de første protokollene (omtrent fra Windows 95 sin tid)
  • L2TP/IPsec: L2TP/IPsec: En av de sikreste protokollene med en tunnel
  • OpenVPN: Den mest fleksible og populære åpne kilde-protokollen

VPN og sikkerhet

Dersom du nå ikke ser poenget med å ha en VPN-tilgang: Ikke bekymre deg, dette er bare begynnelsen. Snart vil du vite hva en VPN er og hva den kan gjøre for deg. Men først, litt historieundervisning.

Originalt begynte store selskaper å lage VPN-tilganger for å beskytte intern kommunikasjon fra industriell spionasje. Med tiden har det blitt stadig vanskeligere å beskytte informasjon og datatrafikk fra uvedkommende. Har du for eksempel hørt om MAC spoofing eller Firesheep? Dette er to måter å hacke informasjon.

Derfor tilbyr en VPN-tilgang en kryptert tilknytning fra A til B. En VPN benytter seg av kryptert dataoverføring og et tunnelsystem som dirigerer dataen på en sikker måte mellom disse to punktene. Frem og tilbake. Som et resultat, er dataen din kryptert og beskyttet.

VPN og personvern

Sikkerhet høres bra ut, eller hva? Men hva med personvern beskyttelse? Gode nyheter: En VPN-tilgang innebærer også bedre personvern. VPN-tilgangen erstatter IP-adressen din med den IP-adressen som serveren du tilknyttes har. Du kan knytte deg til en hvilken som helst server med VPN-tilgangen. På denne måten kan du ha flere forskjellige IP-adresser. Du kan for eksempel bo i London men se ut som at du bor i New York basert på IP-adressen din. Personvernet er en vesentlig ting av hva en VPN er og hva den gjør.

For å oppsummere kan man enkelt si at du ved hjelp av en VPN er sikret at ingen får tilgang til dine data og ingen kan se hvilke nettsteder du besøker mens du bruker din VPN-tilgang.

VPN og sensur (geobegrenset innhold)

Det er viktig å forstå sammenhengen mellom VPN-tilganger og personvern, men det er heller ikke alt. Et annet godt argument for å benytte seg av en VPN-tilgang er at du ved hjelp av denne kan avblokkere alt geobegrenset innhold fra landet du er tilknyttet. På denne måten kan du se på amerikansk Netflix hjemme i Oslo. Uten en VPN-tilgang, er dette umulig.

Det er det samme den andre veien. Dersom du eksempelvis er på tur i i Kina, vil en VPN sørge for at du kan strømme TV-innhold fra Europa, som norsk eller engelsk Netflix, eller se på NRK nett-TV eller BBC iPlayer. Du kan også avblokkere annet innhold og få tilgang til sensurerte nettisder som Facebook og Twitter.

De fleste journalister bruker VPN-tilganger for å komme seg forbi sensur når de er på reiser. På denne måten kan de være fri på internett.

Oppsummert kan man si at man med en VPN-tilgang både kan beskytte egne data og personvern samt få tilgang til nettsider og innhold som ellers er begrenset.

Tilbydere av VPN

Det er stadig flere som bruker en personlig VPN-tilgang, og flere og flere interaksjoner (som å kjøpe eller selge ting – til og med dating skjer nå hovedsakelig på nettet!). Dette er en av grunnene til at det finnes mange forskjellige alternativer i valget av VPN-tjenester.

Noen selskaper tilbyr gratis VPN-tilganger, men de fleste krever en form for abonnementsordning. Alle nettverkene er ulike og hvert nettverk har noen spesifikke karakteristikker (hastighet, parallelle tilganger, brannmur, serverplassering, og så videre).

VÆR FORSIKTIG MED GRATIS VPN-TILGANGER. ”There’s nothing like a free lunch”, og det samme gjelder VPN-tilganger. Skruppelløse selskaper kan samle dine dataer og bruke de i kommersiell øyemed eller verre. I noen tilfeller selger de bredbåndsvidden din, eller bruker et såkalt ”botnet”. Å bruke en gratis VPN-tilgang vil kunne gi deg mange problemer.

På denne nettsiden vil du finne all informasjonen du trenger for å velge den beste VPN-tilgangen for deg. Alle VPN-tjenestene som er listet på denne siden er testet, anmeldt og sammenlignet. For deg er det bare å finne frem til hvilken som best matcher dine behov. Under kan du se en liste over de tre beste VPN-tilgangene for de fleste behov. Dette fordi de har robuste servere, har bevist sin sikkerhet, har gratis software og har en hastighet uten sammenligning.

Nå som du vet hva en VPN er og hva den brukes til, er det bare å komme i gang!

Jeg vil gjerne høre fra deg.

      Legg igjen en kommentar

      PersonvernPåNettet.no