VPN vs Smart DNS – En Komplett sammenligning 2024

Smart DNS vs VPN er to av de vanligste verktøyene som brukes for å omgå geografiske restriksjoner og få tilgang til blokkert innhold på internett. I denne artikkelen skal vi se på og sammenligne VPN vs Smart DNS og hjelpe deg med å velge Smart DNS eller VPN basert på hva du skal bruke det til og hva som er best for deg.

PRØV NÅ
Beskytt deg selv på nettet med ExpressVPN!

I kampen mellom VPN vs Smart DNS er VPN best på sikkerhet. ExpressVPN er et av de beste programmene på markedet, og er enkelt å bruke! Abonner risikofritt med 30-dagers fornøydgaranti og få opptil 49% rabatt.

Artikkelen oppdatert på: 9. juni 2024

Hva er en VPN?

Først av alt skal vi se på hva en VPN er, hvordan det fungerer, fordeler og ulemper med å bruke en VPN og ulike protokoller.

VPN står for virtuelt privat nettverk og fungerer slik at datatrafikken din krypteres før den forlater enheten din, sendes til en server et annet sted og dekrypteres slik at det ser ut som enheten din befinner seg der serveren er.

Med andre ord vil ikke IP-adressen din være synlig lenger. Du må installere en VPN på enheten din som kan opprette en kryptert tunell mellom enheten din og serveren.

DNS vs VPN

Det finnes både fordeler og ulemper med å bruke en VPN. Noen av fordelene er at programmet krypterer dataene dine og beskytter personvernet ditt ved å gjemme IP-adressen din. Bruk av en VPN kan også bidra til å hindre båndbredderegulering og beskytte deg mot datalekkasje, samtidig som den lar deg unngå geografiske restriksjoner.

Noen av ulempene med en VPN er at du tidvis kan oppleve lavere hastigheter og du må betale for et abonnement hos de fleste VPN fordi billige eller gratis VPN kan være utrygge for deg. De fleste VPN er heller ikke kompatibel med alle enheter og på noen steder er det ulovlig å benytte seg av en VPN.

VPN-protokoller

Det finnes seks ulike VPN-protokoller: OpenVPN, IPSec/IKEv2, WireGuard, SSTP, L2TP/IPSec og PPTP. Hver av protokollene kommer med egne fordeler når det gjelder cybersikkerhet, geografiske restriksjoner og databeskyttelse. Hvilken av protokollene som er best for deg kommer an på hva du skal bruke VPN til.

For trygg tilkobling og høye hastigheter er WireGuard og OpenVPN best, mens L2TP/IPSec og PPTP fungerer fint for privat bruk. Om du skal bruke VPN hovedsaklig til streaming eller gaming er IPSec/IKEv2 trygge, men raskere enn de sterkeste protokollene. SSTP har lignende hastigheter men er ikke like trygg.

Gå til ExpressVPN
Eksklusivt tilbud til slutten av juni 2024

Hva er Smart DNS?

Nå er det på tide å se nærmere på Smart DNS, hvordan det fungerer og fordeler og ulemper med å bruke en Smart DNS.

En Smart DNS kombinerer en DNS og proxyserver. DNS-serveren omdirigerer trafikken din via en proxyserver som deretter får tilgang til netttstedet du søker etter og viser søkeresultater. Med andre ord lures nettstedet til å tro at du befinner deg innenfor det riktige geografiske området.

Det finnes flere fordeler med en Smart DNS. Blant annet høye hastigheter, kompabilitet, brukervennlighet og pris er grunner til at mange velger å benytte seg av det. Smart DNS er kompatibel med de fleste enheter så lenge de har tilgang til internett, er enkle å bruke og billigere enn de fleste VPN-tjenester selv om de ofte har høyere hastigheter.

Noen av ulempene med å bruke en Smart DNS er at du er dårligere beskyttet fordi det ikke er innebygde sikkerhetsfunksjoner og du mangler de ekstra funksjonene som ofte kommer med en VPN. En Smart DNS klarer heller ikke å omgå sensur slik en god VPN vil klare.

Smart DNS vs VPN

VPN vs Smart DNS

Vi skal sammenligne VPN vs Smart DNS og se nærmere på kriterier som sikkerhet, hastighet, brukervennlighet og pris slik at det blir lettere for deg å velge VPN eller Smart DNS.

Sikkerhet

Sikkerhet er noe av det viktigste du trenger på nett, og vi skal se på forskjellen mellom Smart DNS vs VPN sin sikkerhet.

En VPN krypterer all data du mottar og deler mens du er koblet til en server. Pålitelige tjenester har også policy om å ikke føre logger, og dermed kan du være trygg på at ingen får tilgang til din private informasjon. Smart DNS krypterer imidlertid ingen data og tilbyr ingen sikkerhetsfunksjoner. Derfor er det VPN som er best av VPN vs Smart DNS på sikkerhet.

Hastighet

Hastighet påvirker opplevelsen din på nett og er forskjellig fra Smart DNS vs VPN, spesielt om du strømmer og gamer.

Smart DNS tilbyr i de fleste tilfeller høyere hastigheter enn VPN. Samtidig krypterer en VPN dataene dine og serverne er stort sett optimaliserte for høye hastigheter og ubegrenset båndbredde. Vi anbefaler å velge en trygg og pålitelig tjeneste for å være sikker på at du får best mulig hastighet når du velger en VPN.

Brukervennlighet

Brukervennlighet er viktig å vurdere når du skal velge VPN vs Smart DNS fordi det påvirker opplevelsen din av programmet.

Både VPN og Smart DNS er svært brukervennlige. Det eneste du trenger å gjøre er å installere en VPN på hvilken som helst av enhetene dine og koble til en server.

En del tjenester tilbyr også samtidige tilkoblinger slik at du kan ha flere enheter koblet til samtidig uten å betale mer. Smart DNS er kompatibel med de fleste enheter, så lenge man har mulighet til å koble seg til internett.

Pris

De fleste er ute etter rimelige løsninger, og vi skal se på DNS VPN prismessig.

Smart DNS er gratis og kommer dermed best ut når det gjelder pris. De fleste VPN krever et abonnement, men når du kjøper et langvarig abonnement er prisene stort sett svært rimelige selv i toppsjiktet blant de beste programmene. Det finnes også gratis VPN, men disse vil vi anbefale deg å styre unna fordi de ikke har gode nok sikkerhetsfunksjoner.

Sammendrag: VPN vs Smart DNS

KRITERIER VPN Smart DNS
Sikkerhet og personvern Vinner Taper
Hastighet Taper Vinner
Brukervennlighet Vinner Taper
Pris Taper Vinner

Hvem bør bruke en VPN?

Du kan bruke en VPN til mange ulike formål. Det vanligste er å bruke en VPN for å omgå geografiske restriksjoner og få tilgang til blokkert innhold. Mange bruker det også til å omgå sensur. En VPN gir deg tilgang til en annen geografisk lokasjon og endrer selve IP-adressen din.

Dette vil si at du har en trygg tilkobling til internett når du benytter deg av en VPN. Det er også vanlig å bruke en VPN når du skal sjekke priser på blant annet hotell og fly for å unngå endring av priser avhengig av din geografiske lokasjon. En VPN er uten tvil best på sikkerhet og personvern, og er det beste valget om dette er viktig for deg.

Gå til ExpressVPN
Eksklusivt tilbud til slutten av juni 2024

Hvem bør bruke Smart DNS?

Det er best å bruke en Smart DNS for å omgå geografiske restriksjoner og få tilgang til blokkert innhold eller om du trenger høy tilkoblingshastighet. Samtidig bør du vite at en Smart DNS ikke har sikkerhetsfunksjoner som beskytter deg, og derfor vil en VPN være et bedre valg om personvern og sikkerhet er viktig for deg.

VPN DNS

Ofte stilte spørsmål

Selv om vi har gått gjennom det meste som er relevant når du skal velge VPN vs Smart DNS har du gjerne enda flere spørsmål. Her kommer noen ofte stilte spørsmål og svar på disse om temaet.

Er Smart DNS bedre enn VPN for Netflix?

Når det kommer til Smart DNS VPN for Netflix er Smart DNS ofte bedre på å omgå geografiske restriksjoner og er derfor bedre å bruke enn en VPN for å få tilgang til Netflix.

Endrer Smart DNS IP-adressen din?

En Smart DNS endrer ikke IP-adressen din og krypterer heller ikke tilkoblingen din.

Er Smart DNS bedre enn en VPN?

Det finnes mange kriterier for å vurdere Smart DNS vs VPN. Sikkerhetsmessig er en VPN bedre enn Smart DNS. Smart DNS har høyere hastighet enn en VPN, men en VPN sørger for at tilkoblingen din er privat og hjelper deg med å omgå geografiske restriksjoner.

Kan jeg bruke Smart DNS og VPN samtidig?

Ifølge vår vurdering etter sammenligning av VPN DNS er den beste løsningen å bruke en Smart DNS og VPN samtidig for å oppnå høy sikkerhet, beskytte eget personvern og få tilgang til mest mulig blokkert innhold på nettet.

Er Smart DNS en proxy?

Smart DNS er en trygg proxy som hjelper deg med å få tilgang til blokkerte nettsteder og strømmetjenester.

Konklusjon

Både VPN Smart DNS er vanlig å bruke til å omgå geografiske restriksjoner og få tilgang til blokkert innhold, men de gjør det på to forskjellige måter. Vi har sett nærmere på Smart DNS vs VPN og hvordan de fungerer.

En Smart DNS omdirigerer trafikken din via en proxyserver for å lure nettstedet til å tro at du befinner deg innenfor det riktige geografiske området, mens en VPN krypterer datatrafikken din før den forlater enheten din og sender den til en server som befinner seg et annet sted slik at det ser ut som enheten din er på samme geografiske lokasjon som serveren.

Vi har sammenlignet Smart DNS vs VPN. Siden en VPN krypterer all data mens en Smart DNS ikke har noen sikkerhetsfunksjoner vil en VPN være tryggest å bruke for de fleste. Samtidig tilbyr Smart DNS stort sett høyere hastigheter enn en VPN og er ofte gratis å bruke, mens man må betale for et abonnement for en VPN-tjeneste.

For best mulig sikkerhet samtidig som du drar nytte av alle fordelene med en Smart DNS vil vi etter våre vurderinger og sammenligning av Smart DNS vs VPN anbefale å bruke en VPN og Smart DNS samtidig. Vår anbefaling er å kombinere ExpressVPN og en Smart DNS du føler deg komfortabel med.

Om du ikke vil forplikte deg umiddelbart kan du prøve ExpressVPN gratis med 30-dagers fornøydgaranti og få opptil 49% rabatt og 3 måneder gratis abonnement!

Avatar photo

Maria, med bakgrunn fra informatikk og erfaring som online-manager, har alltid hatt en dyp kjærlighet for teknologi og hvordan det påvirker forbedringen av menneskers liv. Å være forfatter er nå noe hun virkelig er takknemlig for. Som en del av denne spennende reisen legger hun spesiell vekt på sikkerhet og personvern i artiklene sine. Maria er opptatt av lesernes og sin egen velferd, og hennes ønske er at alle skal surfe trygt på internett. For eventuelle henvendelser eller samarbeidsmuligheter, kan du kontakte Maria via e-post på maria@personvernpanettet.no.

Jeg vil gjerne høre fra deg.

Legg igjen et svar

PersonvernPåNettet.no