Hva er Malware [Komplett Veiledning]

Malware og virus har eksistert i lang tid, men hva er malware? Hvordan kan du forhindre, oppdage eller fjerne det? Vi har svarene. I denne artikkelen vil vi utforske temaet malware, hvordan det fungerer, hva det gjør og hvordan du kan forhindre skadelig programvare.

Sjekk ut her
Beskytt enheten din fra malware med Malwarebytes!

Skaff deg Malwarebytes og unngå malware i fremtiden! Prøv Malwarebytes nu og få de første 30 dagene gratis!

Artikkelen oppdatert på: 14. juli 2024

Hva er malware

Skadelig programvare, forkortelse for «ondsinnet programvare», refererer til all påtrengende programvare utviklet av nettkriminelle (ofte kalt «hackere») for å stjele data og skade eller ødelegge datamaskiner og datasystemer. Eksempler på vanlig skadelig programvare inkluderer virus, ormer, trojanske virus, spyware, adware og løsepengeprogramvare. Nylige malwareangrep har eksfiltrert data i massemengder.

Historien til malware virus

Det er viktig å vite sammenhengen mellom hva er malware og historien. Derfor har vi laget en kort tidshistorie over malware, og dens utvikling.

1971 – Det første dataviruset ble født samme år som Intel ga ut sin første kommersielt tilgjengelige mikroprosessor. Det ble opprettet som et eksperiment av BBN Technologies i USA for å sjekke om det er mulig å selvreplisere et program.

Men hva er malware på 1971 tallet? Når et virus angrep en datamaskin, viste det en melding som sa: «Jeg er en creeper, fang meg hvis du kan». Det er der navnet kommer fra – Creeper.

Malware hva er det i 1982? I 1982 ble det første PC-viruset laget, og ikke av en kriminell hjerne, som du kanskje tror. Nei, Rich Skrenta, dens skaper, var en 15 år gammel skolegutt på den tiden. Virusets navn var Elk Cloner.

Den ble spredt gjennom en diskett med et spill på og festet seg til Apple II-operativsystemet. Da spillet ble lansert for 50. gang, viste skjermen dette diktet i stedet for spillet:

Malware virus

1990-tallet

Hva er skadelig programvare på 1990-talle? Det var nemlig Form, et virus som er ansvarlig for mer enn 50% av alle rapporterte infeksjoner. Tiåret så også virus som Leonardo og Michelangelo, hvis skapere enten var fans av klassisk kunst eller Teenage Mutant Ninja Turtles (TMNT).

Sistnevnte (Michelangelo, ikke TMNT) ville forbli ubemerket gjennom hele året og ble først aktivert 6. mars – Michelangelos bursdag. Så folk vil bli anbefalt å bare unngå å bruke datamaskinene sine på denne dagen. På midten av 1990-tallet begynte virus også å erobre internett og spre seg via e-post og nettsteder.

2010 og oppover – Datavirus kom opp med en ny distribusjonskanal i løpet av dette tiåret – sosiale medier. Nå kan uvitende Facebook- eller Twitter-brukere bli lurt til å klikke på ondsinnede annonser, mistenkelige lenker på veggene eller i direktemeldinger. Denne perioden var en med masseinfeksjon fra forskjellige datavirus av alle typer.

Gå til Malwarebytes

Typer malware virus

Malware kommer i mange forskjellige former. Skadelig programvare, som er en av de vanligste årsakene til datainnbrudd, er noe enhver bedrift og privatperson bør passe på. Det er et faktum at mange bedrifter vil installere antivirus og glemme det, uten å vite at skadelig programvare fortsatt kan omgå antivirusprogramvare og brannmurer.

Sannheten er at ingen anti-virus eller anti-malware vil beskytte deg mot ALL malware. Hvis en infeksjon slipper gjennom, betyr det at din konfidensielle informasjon vil bli satt i fare. Når det er sagt, er det viktig å vite de forskjellige typene skadelig programvare og hvordan du kan forhindre dem. Fortsett å lese for å lære mer om hva er skadelig programvare.

Virus

Et virus er et stykke kode som setter seg inn i en applikasjon og kjører når appen kjøres. Når du er inne i et nettverk, kan et virus brukes til å stjele sensitive data, starte DDoS-angrep eller utføre løsepengeprogram.

Orm

Ormer retter seg mot sårbarheter i operativsystemer for å installere seg selv i nettverk. De kan få tilgang på flere måter: gjennom bakdører innebygd i programvare, gjennom utilsiktede programvaresårbarheter, eller gjennom flash-stasjoner. Når de er på plass, kan ormer brukes av ondsinnede aktører til å starte DDoS-angrep, stjele sensitive data eller utføre løsepenge-angrep.

Trojansk hest virus

Hva er skadelig programvare innenfor Troja? En trojaner forkler seg som ønskelig kode eller programvare. Når trojaneren er lastet ned av intetanende brukere, kan den ta kontroll over ofrenes systemer for ondsinnede formål. Trojanere kan gjemme seg i spill, apper eller til og med programvareoppdateringer, eller de kan være innebygd i vedlegg inkludert i phishing-e-poster.

Spionprogrammer

Hva er malware innenfor spionprogrammer? Spionprogrammer samler inn informasjon om brukernes aktiviteter uten deres viten eller samtykke. Dette kan inkludere passord, pins, betalingsinformasjon og ustrukturerte meldinger. Bruken av spyware er ikke begrenset til nettleseren på skrivebordet: den kan også operere i en kritisk app eller på en mobiltelefon.

Hva er skadelig programvare

Adware

Adware sporer en brukers surfeaktivitet for å finne ut hvilke annonser som skal vises. Selv om adware ligner på spyware, installerer den ingen programvare på en brukers datamaskin, og fanger heller ikke opp tastetrykk.

Faren ved adware er erosjon av en brukers personvern – dataene som er fanget opp av adware, samles med data som er fanget, åpenlyst eller skjult, om brukerens aktivitet andre steder på internett og brukes til å opprette en profil for den personen som inkluderer hvem vennene deres er. , hva de har kjøpt, hvor de har reist og mer. Denne informasjonen kan deles eller selges til annonsører uten brukerens samtykke.

Løsepengevirus

Hva er skadelig programvare som løsepengevirus? Ransomware er programvare som bruker kryptering for å deaktivere et måls tilgang til dataene inntil løsepenger er betalt. Offerorganisasjonen blir helt eller delvis ute av stand til å operere før den betaler, men det er ingen garanti for at betalingen vil resultere i den nødvendige dekrypteringsnøkkelen eller at den oppgitte dekrypteringsnøkkelen vil fungere som den skal.

Fileless malware

Filløs skadelig programvare installerer ikke noe til å begynne med, i stedet gjør den endringer i filer som er native til operativsystemet, for eksempel PowerShell eller WMI. Fordi operativsystemet gjenkjenner de redigerte filene som legitime, fanges ikke et filløst angrep av antivirusprogramvare.

Scareware

Scareware er skadelig programvare som forsøker å skremme brukere til å tro at enheten deres er infisert med et virus, og deretter oppfordrer dem til raskt å laste ned et program for å fikse det. Den advarer vanligvis brukere om at enheten deres har en farlig fil eller risikabelt innhold, og tilbyr deretter en løsning som fjerner trusselen.

Rootkit

Et rootkit er programvare som gir ondsinnede aktører fjernkontroll av et offers datamaskin med fulle administrative rettigheter. Rootkits kan injiseres i applikasjoner, kjerner, hypervisorer eller fastvare. De sprer seg gjennom phishing, ondsinnede vedlegg, ondsinnede nedlastinger og kompromitterte delte disker. Rootkits kan også brukes til å skjule annen skadelig programvare, for eksempel keyloggere.

Cryptojacking

Hva er skadelig programvare innenfor Cryptojacking? Cryptojacking er en type nettkriminalitet som involverer uautorisert bruk av folks enheter (datamaskiner, smarttelefoner, nettbrett eller til og med servere) av nettkriminelle for å hente kryptovaluta. Som mange former for nettkriminalitet er motivet profitt, men i motsetning til andre trusler er det designet for å holde seg fullstendig skjult for offeret.

Malvertising

Malvertising er et angrep der gjerningsmenn injiserer ondsinnet kode i legitime nettbaserte annonseringsnettverk. Koden omdirigerer vanligvis brukere til ondsinnede nettsteder.

Gå til Malwarebytes

Malware virus eksempler

I år ble byen Baltimore rammet av en type løsepengeprogram ved navn RobbinHood, som stoppet alle byens aktiviteter, inkludert skatteinnkreving, eiendomsoverføringer og e-post fra myndighetene i flere uker. Dette angrepet har kostet byen mer enn 18 millioner dollar så langt, og kostnadene fortsetter å påløpe. Samme type skadevare ble brukt mot byen Atlanta i 2018, noe som resulterte i kostnader på 17 millioner dollar.

Adware kalt Fireball infiserte 250 millioner datamaskiner og enheter i 2017, og kapret nettlesere for å endre standard søkemotorer og spore nettaktivitet. Skadevaren hadde imidlertid potensial til å bli mer enn bare en plage. Tre fjerdedeler av den var i stand til å kjøre kode eksternt og laste ned skadelige filer.

Hva er malware og hvordan sprer malware virus seg

Malware sprer seg som oftest via å Laste ned infiserte filer som e-postvedlegg, fra nettsteder eller gjennom fildelingsaktiviteter. Klikke på lenker til ondsinnede nettsteder i e-poster, meldingsapper eller innlegg på sosiale nettverk.

trojansk hest virus

Hva er skadelig programvare og hvordan merke det

  1. Lagger plutselig, krasjer eller viser gjentatte feilmeldinger.
  2. Vil ikke slå seg av eller starte på nytt.
  3. Vil ikke la deg fjerne programvare.
  4. Viser mange popup-vinduer, upassende annonser eller annonser som forstyrrer sideinnholdet.
  5. Viser annonser på steder du vanligvis ikke ville sett dem, for eksempel offentlige nettsteder.

Hvordan fjerne malware virus

  1. Last ned antivirusprogramvare, vi anbefaler Malwarebytes.
  2. Kjør en virusskanning.
  3. Slett eller sett infiserte filer i karantene.
  4. Start datamaskinen på nytt.

Hvordan beskytte deg mot skadelig programvare

En av de beste måtene å beskytte deg mot skadelig programvare er å laste ned anti-malware-programvare. Anti-malware programvare gir et ekstra lag med sikkerhet når du laster ned noe. Du kan sette opp programvaren til å kjøre automatisk slik at filene skannes etter hvert som de lastes ned.

Beste anti malware virus

Det finnes mange anti malware på markedet, men noen beskytter selvfølgelig bedre enn andre. Du kan sjekke ut fra, en artikkel på Beste anti Malware.

Konklusjon

Det kommer stadig flere virus og malwaretyper. Allerede i dag finnes det mange, inkludert adware, løspengevirus, scareware og rootkit. Vi har gått igjennom hvordan DU kan beskytte deg i mot disse typene av virus.  Det er viktig å forstå historien til malware virus, og gjøre tanker på hvordan det vil utvikle seg i fremtiden.

Vi har gått igjennom hva er malware, og hvordan man kan identifisere forskjellige typer som nevnt ovenfor. Vi ønsker at du kan nå hvordan beskytte deg mot skadelig programvare slik at du kan forhindre trusler på nett i fremtiden. Vi anbefaler å bruke anti-malware-programvare, prøv Malwarebytes.

andreas

Andreas, en programvareingeniør og selverklært internettentusiast, føler seg helt hjemme på dette nettstedet. Å dykke ned i tekniske detaljer gir ham stor glede - jo mer komplekst, desto bedre. Med en tidligere bakgrunn som hacker, har Andreas ikke bare en grundig forståelse av biter og bytes, men han har også en kreativ tilnærming. For eventuelle spørsmål eller samarbeidsmuligheter kan du kontakte Andreas via e-post på andreas@personvernpanettet.no.

Jeg vil gjerne høre fra deg.

Legg igjen et svar

PersonvernPåNettet.no