VPN vs Proxy – hvilken tjeneste er best i 2024?

Både Proxy vs VPN er tjenester som lar deg endre IP-adressen din. De har imidlertid sine fordeler og ulemper og hva du skal velge av VPN eller Proxy avhenger ofte av formålet ditt.

I denne artikkelen hjelper vi deg med å forstå forskjellen mellom Proxy VPN, ser nærmere på fordelene og ulempene deres og sammenligner Proxy vs VPN for å gjøre det enklere for deg å ta riktig valg.

PRØV NÅ
Beskytt deg selv på nettet med ExpressVPN!

ExpressVPN er en av de enkleste programmene å bruke, og kombinasjonen av Proxy vs VPN fungerer best for de fleste. Abonner nå med 30-dagers fornøydgaranti og få opptil 49% rabatt og 3 måneder gratis om du abonnerer for et år.

Artikkelen oppdatert på: 12. mai 2024

VPN vs Proxy – Hva er en VPN?

En VPN er en digital tunnel som beveger dataene dine fra et sted til et annet. Når informasjonen sendes gjennom tunnelen krypteres den frem til den ankommer riktig destinasjon.

Man bruker ofte en VPN til å beskytte identiteten sin, gjemme nettaktivitet og hindre hacking. Systemet krypterer informasjonen din og gjør det enkelt å surfe på nett fra ulike lokasjoner.

Hva er en VPN

Fordeler

 • Hindre at andre ser hva du foretar deg på nettet
 • Beskytte identiteten din
 • Omgå geografiske restriksjoner
 • Få tilgang til sensurert innhold
 • Reduserer risikoen for dataangrep og datalekkasje
 • Øker sikkerheten din på nett

Ulemper

 • Lavere hastigheter
 • Kan være ulovlig å bruke avhengig av hvor du befinner deg
 • Tjenesten kan føre logger over aktiviteten din
 • Krever betaling

Ulike typer VPN-protokoller

Vi skal se nærmere på de ulike typene protokoller som finnes og hva de fungerer best til.

OpenVPN

OpenVPN er en populær og sikker protokoll som brukes av mange leverandører av VPN. Dette er riktig protokoll for deg som trenger høy sikkerhet. Protokollen er eksempelvis perfekt for å koble deg til offentlige internett, bruke databaser tilhørende firmaet du jobber for eller ved bruk av banktjenester.

IKEv2/IPsec

IKEv2/IPsec gir deg en autentisert og kryptert tilkobling som er et perfekt utgangspunkt for en trygg VPN. Dette er riktig protokoll for deg som har behov for en stabil tilkobling. Blant annet når du bytter mellom Wi-Fi og mobildata, når du skal omgå brannmurer og når du har behov for høye hastigheter på nett er dette et godt valg av protokoll.

WireGuard

WireGuard er den nyeste og raskeste protokollen på markedet. Den kjennetegnes av sterk kryptering, men ettersom den fortsatt er under utvikling har den også sine svake punkter og bør gjerne brukes i kombinasjon med en annen protokoll. Dette er protokollen for deg som trenger høye hastigheter til blant annet streaming, videospill eller torrenting.

VPN eller Proxy

SSTP

SSTP er en relativt trygg og funksjonell protokoll utviklet av Microsoft. Den kjennetegnes av sterk kryptering og mulighet til å omgå brannmurer, og er heldigvis tilgjengelig for andre systemer enn Windows på tross av at den ble utviklet av Microsoft. Denne protokollen er et godt valg for deg som ønsker å beskytte personvernet ditt mens du surfer på nettet.

L2TP/IPsec

L2TP er utelukkende en protokoll som skaper tilkoblingen mellom deg og en server uten å gi ekstra beskyttelse eller kryptere dataene dine. Protokollen er avhengig av funksjonene hos IPsec for å kryptere nettaktiviteten din og beskytte deg. Du kan blant annet bruke denne protokollen for å handle trygt på nettet og ved bruk av banktjenester.

PPTP

Dette er den første protokollen som ble tilgjengelig for allmenheten. Protokollen har svak kryptering  og er derfor ikke det beste valget om du er ute etter høy sikkerhet. Vi anbefaler å bruke PPTP for å streame innhold, men om du skal holde på med andre ting på nett bør du heller gå for en mer avansert protokoll.

Gå til ExpressVPN
Eksklusivt tilbud til slutten av mai 2024

VPN eller Proxy – Hva er en Proxy?

En proxy er et system som fungerer som en inngangsport til internett. Avhengig av hvordan den settes opp vil en proxy gi eller hindre en enhet tilgang til nettsider. I motsetning til en VPN krypteres ikke dataene dine med en proxy. Med andre ord har en proxy færre sikkerhetsfunksjoner og vil ikke beskytte dataene dine eller identiteten din.

Hva er en Proxy

Fordeler

 • Tillater deg å surfe anonymt på nettet
 • Er ofte gratis
 • Kan hindre at filene og internettet ditt hackes av andre
 • Blokkere tilgang til distraherende nettsteder

Ulemper

 • Begrenset til en enhet, et nettsted eller en app om gangen
 • Økt risiko for dataangrep eller datalekkasje
 • Beholder en cache med tidligere nettaktivitet

Ulike typer proxies

Det finnes tre hovedtyper når det kommer til proxies og vi skal se nærmere på hver av typene og deres fordeler og ulemper.

HTTP

HTTP proxies fungerer bare med nettrafikk. Om du bruker en HTTP proxy vil all trafikken fra nettleseren din sendes gjennom serveren før du får resultatene opp foran deg.

SOCKS

SOCKS proxies er ikke begrenset til nettrafikk, men fungerer likevel kun for de ulike programmene du installerer proxy for. Denne typen proxy kan håndtere alle typer trafikk, men er vanligvis tregere enn HTTP proxies fordi de er mer populære og har større belastning.

Transparent

Transparent proxies skiller seg fra de to andre typene fordi brukerne vanligvis ikke vet om at de finnes. For eksempel foreldre som ønsker å følge med på hva barna foretar seg på nett kan installere en slik proxy og hindre tilgang til spesifikke nettsteder.

Det er vanlig at kafeer og hoteller bruker slike proxies til å autentisere brukere på offentlige nettverk, og det er heller ikke uvanlig at firmaer eller personlige brukere benytter seg av en transparent proxy for å spare båndbredde.

Proxy vs VPN

Sammenligning av VPN vs Proxy

Nedenfor finner du en sammenligning av VPN og Proxy.

Sikkerhet

Hovedforskjellen mellom Proxy vs VPN er kryptering. En VPN gjemmer ikke bare IP-adressen din, men krypterer også all aktiviteten din på nettet og alt du sender og mottar av data.

En proxy endrer IP-adressen din, men krypterer ikke nettaktiviteten din. Derfor er VPN det beste valget om du er opptatt av å beskytte personvernet ditt og øke sikkerhet på nett når du skal velge mellom VPN eller proxy.

Hastighet

Avhengig av hvordan du bruker VPN eller proxy kan begge deler føre til tregere hastigheter. Dette påvirkes blant annet av hvor mange som benytter seg av tjenestene samtidig. Generelt sett er proxies et raskere alternativ når det gjelder VPN eller proxy, men hastigheter kan variere fra leverandør til leverandør.

Gratis proxies kan være trege på grunn av mindre støtte, færre alternativer for konfigurasjon og dårligere infrastruktur. Samtidig kan kryptering av data føre til betydelig lavere hastigheter hos en VPN. Både Proxy vs VPN kan altså føre til lavere hastigheter, men proxies vinner over VPN på dette området.

Brukervennlighet

Proxies er programmer du må installere på datamaskinen din. En VPN er ofte mye enklere å bruke og kan installeres på nesten alle enheter. Når det kommer til brukervennlighet er VPN den klare vinneren av Proxy vs VPN fordi de fleste programmene er kompatible med ulike typer enheter og har lettforståelige design og funksjoner.

Pris

Hva er billigst av proxy eller VPN? De fleste proxies er gratis, mens de fleste VPN krever et aktivt abonnement. Det er med andre ord ingen tvil om at proxies vinner når det gjelder pris.

Du får imidlertid mange flere funksjoner med en VPN som fører til bedre sikkerhet og beskyttelse. Derfor må du vurdere om det er riktig for deg å velge det billigste eller det tryggeste alternativet.

Oppsummering av VPN vs Proxy

Om du har dårlig tid kan du ta en titt på denne tabellen som sammenligner de to ulike tjenestene.

Kriterier VPN Proxy
Sikkerhet og personvern Vinner Taper
Hastighet Taper Vinner
Brukervennlighet Vinner Taper
Pris Taper Vinner

VPN eller Proxy – Hvem bør bruke en VPN?

Det finnes noen situasjoner hvor du absolutt bør velge å bruke en VPN vs Proxy. Om du ønsker å bruke flere enn en enhet samtidig og beskytte deg selv og filene dine mot dataangrep og datalekkasje er en VPN definitivt det beste valget for deg.

Du kan imidlertid også beskytte personvernet ditt på nett, streame, spille videospill, holde på med torrenting og omgå geografiske restriksjoner og sensur med en VPN.

Gå til ExpressVPN
Eksklusivt tilbud til slutten av mai 2024

VPN eller Proxy – Hvem bør bruke en Proxy?

Noen synes kanskje en proxy fungerer bedre enn en VPN, og her er noen av situasjonene hvor en proxy kan være bedre enn en VPN. Du kan få anonym tilgang til internett og forhindre uautorisert tilgang til sosiale medier og andre nettsteder for de andre i husholdningen din.

En proxy kan imidlertid også bidra til å beskytte personvernet ditt på nett og omgå geografiske restriksjoner.

Proxy eller VPN

VPN vs Proxy – Ofte stilte spørsmål

Til sist skal vi se nærmere på noen ofte stilte spørsmål om VPN vs proxy for å sikre at du har all informasjonen du trenger for å velge riktig tjeneste.

Hva er beste VPN i 2024?

Vi følger kontinuerlig med på nye programmer og oppdateringer for å gjøre det enklere å velge riktig program for deg. Om du vil øke egen sikkerhet på nett samtidig som du beskytter identiteten din kan du lese mer om de beste VPN på markedet.

Ifølge våre siste vurderinger og sammenligninger er dette de beste VPN-tjenestene på markedet i 2024.

Best Alle Rundt 1 ExpressVPN: Anmeldelse 2024
9.8
2 CyberGhost: Anmeldelse 2024
9.5
3 Private Internet Access VPN: Anmeldelse 2024
9.3
4 IPVanish: Anmeldelse 2024
9
5 NordVPN: Anmeldelse 2024
8.8

Hva er best av Proxy vs VPN?

Når det gjelder VPN vs proxy er en VPN bedre enn en proxy. En VPN beskytter personvernet ditt og øker sikkerheten din på nett ved å sende trafikken din gjennom en trygg server og kryptere trafikken din. En proxy sender trafikken din gjennom en alternativ server, men gir ikke nødvendigvis ekstra beskyttelse.

Hva er billigst av Proxy vs VPN?

Proxies er vanligvis billigere enn en VPN. Å bruke en proxy er et raskere og billigere valg om du bare vil skjule IP-adressen din. Med en VPN får du imidlertid mye bedre sikkerhet fordi den krypterer all trafikken din.

Hvor trygge er Proxies?

Betalte proxies er stort sett trygge å bruke. De tilbyr anonymitet og er som oftest raske og pålitelige. Den tryggeste løsningen er imidlertid å benytte seg av en VPN som krypterer dataene dine og gjemmer identiteten din.

Er en VPN tregere enn en Proxy?

VPN er generelt raskere enn proxies. Avhengig av hvordan du bruker programmene kan begge føre til tregere hastigheter. VPN kan tidvis være tregere enn proxies fordi de bruker tid på å kryptere personlig informasjon, mens proxies kan være tregere på grunn av færre alternativer for konfigurasjon, dårligere infrastruktur og mindre støtte.

Trenger jeg både en Proxy og VPN?

Nei. Både en VPN Proxy gjemmer IP-adressen din, og du trenger ikke å bruke to tjenester som utfører samme jobben. En VPN krypterer også dataene du sender og mottar i motsetning til en proxyserver, og er derfor det tryggeste valget.

VPN vs Proxy – Konklusjon

En VPN er en digital tunnel som krypterer dataene dine og beveger de fra et sted til et annet, mens en proxy fungerer som en inngangsport til internett. Både Proxy vs VPN gjemmer IP-adressen din, men de har ulike fordeler og ulemper som gjør de ideelle for ulike typer bruk.

Den største forskjellen mellom Proxy vs VPN er imidlertid at en VPN krypterer dataene dine og derfor er et tryggere alternativ.

Avhengig av hva du er ute etter kan en VPN eller Proxy være riktig for deg. Vi anbefaler imidlertid å ha en pålitelig VPN installert og kombinere dette med en proxy for å dekke eventuelle ekstra behov.

Et av de tryggeste programmene på markedet er ExpressVPN som tilbyr en 30-dagers fornøydgaranti og opptil 49% rabatt. Ikke gå glipp av tilbudet!

Avatar photo

Maria, med bakgrunn fra informatikk og erfaring som online-manager, har alltid hatt en dyp kjærlighet for teknologi og hvordan det påvirker forbedringen av menneskers liv. Å være forfatter er nå noe hun virkelig er takknemlig for. Som en del av denne spennende reisen legger hun spesiell vekt på sikkerhet og personvern i artiklene sine. Maria er opptatt av lesernes og sin egen velferd, og hennes ønske er at alle skal surfe trygt på internett. For eventuelle henvendelser eller samarbeidsmuligheter, kan du kontakte Maria via e-post på maria@personvernpanettet.no.

Jeg vil gjerne høre fra deg.

Legg igjen et svar

PersonvernPåNettet.no